“In de praktijk oogsten we met onze maatregelen hetzelfde effect”

Aan de Vlaams-Zeeuwse grens is, zowel in Vlaanderen als in Zeeland, het zelfde beoogde effect te zien door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is de belangrijkste conclusie die Vlaamse en Zeeuwse bestuurders vanmiddag tijdens een digitaal overleg met elkaar hebben kunnen trekken. ‘Blijf thuis’ of ‘Blijf in uw kot’ is aan beide kanten van de grens de voornaamste oproep. “En terwijl de aanloop naar de maatregelen wellicht verschillend was”, vatte Commissaris van de Koning Han Polman samen, “zowel in Vlaanderen als in Zeeland hebben onze vergelijkbare maatregelen nu dezelfde uitwerking. De mensen blijven thuis.” Op de enkele incidenten, bijvoorbeeld grensoverschrijdende fietspelotons, wordt strak gehandhaafd en worden ook bekeuringen uitgedeeld.

Polman kon dit in overeenstemming met zijn collega’s Didier Detollenaere (gouverneur Oost-Vlaanderen) en Carl Decaluwé (gouverneur West-Vlaanderen) bevestigen, de problematiek lijkt op elkaar en de maatregelen dus ook. De (online) aangeschoven burgemeesters van Hulst en Sluis en de voorzitter van de Veiligheidsregio, tevens burgemeester van Terneuzen, Jan Lonink, deden dezelfde oproep: blijf elkaar in de grensregio’s steunen, help elkaar en respecteer de vitale functies. Een Nederlands kenteken in Vlaanderen of een Belgisch kenteken in Zeeland kan ook betekenen dat iemand over de grens werkt.

Ook economisch speelt aan beide kanten van de grens dezelfde problematiek. De horeca en de toeristische sector hebben het zwaar nu deze aan beide zijden van de grens zijn gesloten, hiervoor is alle aandacht. De politici spraken af dat voor de toekomst hetzelfde geldt: de overheden willen zo veel mogelijk samen optrekken, met gelijke maatregelen en gelijktijdig. Ook als er op een later moment weer voorzichtig wordt afgeschaald.

Over Het ambt van de gouverneur van Oost-Vlaanderen

De gouverneur is een schakel tussen het Vlaams Gewest, de provincie, de steden en gemeenten. Samen met de deputatie is hij de partner die het dichtst bij de lokale besturen staat. In dit kader situeren zich zijn initiatieven rond o.a. mobiliteit, ruimtelijke ordening, kenniseconomie en innovatie.

Het ambt van de gouverneur van Oost-Vlaanderen
Federaal huis, Kalandeberg 1 9000 Gent.